Reklama
 
Blog | Monika Barton

Další velký otřes v Christchurch na obzoru?

Je těžko představitelné, co zažívají lidé v novozélandském Christchurch. Po sérii zemětřesení, které vyvrcholily 22. února v tragédii, při které zahynuly téměř dvě stovky lidí, následovalo dalších téměř 300 otřesů. Tyto tzv. "aftershocks" jsou těžkou zkouškou psychiky místních obyvatel. Christchurch bylo naším domovem v letech 2007-8, máme tam přátele. Všichni si přejí, aby se město brzy vzpamatovalo a mohlo žít zase normální život. Je to ale těžké - otřesy jsou stále citelné a přicházejí kdykoliv. Když jste v autobusu, v obchodě, ve vaně. Jsou nepředvídatelné. Ale třeba je šance, že se aspoň trochu předvídat dají? 

Ken Ring, na Novém Zélandu známý jako „Moon man“, rozdělil novozélandskou společnost na dvě téměř vyrovnané skupiny. Ken Ring tvrdí, že podle pohybu měsíce dokáže předpovědět období pravděpodobného zemětřesení. A udává na svém blogu konkrétní data. Vědecká komunita je v této otázce překvapivě jednotná a striktní – je to blbost a Ken Ring je šarlatán. Politici s nimi víceméně souhlasí – Ken Ring zbytečně šíří paniku a lidé by mu v žádném případě neměli naslouchat. Novináři se spravedlivě rozdělili do obou táborů – jedni hájí svobodu slova, druzí informační korektnost. Pro nás obyčejné smrtelníky je nejčastější postoj „nevíme a tak raději sledujeme“. Protože Ken Ring se sice nestrefí se svými předpovědmi vždy, strefí se ale až obludně často.

O Kenovi bylo naposledy slyšet v dubnu, kdy přišel s tím, že v následujících měsících budou otřesy ustávat. To se také stalo. Ne že by Christchurch žádné otřesy nezažívalo, ale jak říkají mí přátelé Mike a Tammy, kteří v Christchurch bydlí – do „trojky“ (pozn. stupeň 3 Richterovy škály) to neřešíme. Navíc od 77 otřesů v únoru se frekvence snížila v červenci na „pouhých“ sedm. Zima v Canterburry tedy proběhla relativně klidně, i když s nadstandardní sněhovou nadílkou a provizními kadibudkami v ulicích to asi nebyl žádný med. Tento týden se dostal Ken Ring do médií opět – předpovídá další velký otřes na poslední týden v září. 

Možná není ani tolik podstatné, jestli otřesy nakonec budou nebo ne. Ale jak Ken Ring poznamenává, lidé by měli mít právo na informace. Měli by mít právo vědět, co se děje a jaké nebezpeční jim případně hrozí. Panika vznikne především tehdy, pokud není možnost volby. Reakce lidí na nebezpečí je druhá věc – to jsme nakonec viděli názorně s hurikánem Irene. Pokud se někdo rozhodne, že si při hurikánu zasurfuje, musí počátat s tím, že to může být poslední jízda jeho života. 

Reklama

Jestli se zemětřesení předvídat dají nebo nedají, na to opravdu neumím odpovědět. Nejsem fanouškem Kena Ringa, ani si nemyslím, že je blbost vše, na co neexistují hmatatelné a opakované důkazy. Pokud ale cokoliv dokáže zmírnit katastrofu nebo se na ni alespoň lépe připravit, nemělo by to být šmahem předem odsouzeno. Přeji Christchurch, aby to tentokrát byla fáma. Aby si mohli jeho lidi konečně vydechnout a mohli přestat spát v šatech se sbaleným baťůžkem u hlavy. Kia Kaha Otautahi! 

Odkaz na stránky Ken Ringa: www.predictweather.com

Na Twitteru:  kenringweather